digitalizalotabla

Rajzolj mint a profik: XP-Pen Artist 15.6 Pro Digitalizalo tabla kepernyo tablamonitor Teszt

charston | 11 April, 2019 08:05

Szeretnék egy kis sorozatot indítani a (többek között) manga rajzolásról, ennek keretében mennék bele a digitális rajz témában való tanácsadásra.

Ha valaki elhatározza, hogy hamarosan beszerez magának egy digitális rajztáblát, nem árt, ha tudja, milyen kínálatból is válogathat. Nem mindegy az sem, mekkora összeget kíván befektetni az eszközébe, vagy hogy tulajdonképpen mire is szeretné azt használni. Már az elején leszögezném, a továbbiakban a Wacom digitalizáló rajztábláit ajánlom. Hallottam már olyat is, hogy valaki évek óta használja a XP-Pen , vagy Trust eszközét, és nincs rá panasza.

Milyen árkategóriás eszközt válasszunk?

Fiatalok és kezdQk nyugodtan választhatnak olcsóbbnak számító táblákat. A minQséget itt is figyelembe kell venni, nem mindenképpen a legolcsóbbat ajánlom, ami a piacon megtalálható. A legtöbben így kezdik, az elsQ táblájuk kisméretq, alap funkciókkal ellátott. Tökéletesen megfelel arra a célra, hogy az ember elsajátítsa az alapokat és eldöntse, akar-e ilyesmivel bíbelQdni a jövQben is. Az én tapasztalataim szerint, az, hogy az eszköz olcsóbb, nem a minQségében nyilvánul meg a használat során, hanem a funkciók hiányában. Az olcsóbb táblák kevésbé pontosak, mint drágább, professzionális társaik. A vezérlést segítQ gombok száma is kevesebb, a menü pedig jóval primitívebb. Egy kezdQ rajzolónak tökéletesen megfelel. Aki nem ismeri a gyorsgombok áldásos lehetQségeit, az nem szenvedi hiányát.

Azoknak, akik naponta több órát nyúzni fogják a táblájukat, mindenképpen magasabb árkategóriás terméket javaslok. A már említett plusz funkciók felgyorsítják a munkát, a gyorsgombok variálhatók és személyre szabhatóak egy drágább eszköz esetében. Rajzoláskor a toll pontosabb, az összkép minQségibb lehet, ha a tulajdonos ki tudja használni a professzionális tulajdonságokat. Nem végsQ soron az olcsóbb kategóriás táblák közt akad olyan is, amelyik felülete nem biztos, hogy évekig bírni fogja a naponta többórás karistolást és kaparászást. A mostani Wacom kínálatból a „ Intuos Pro” (XP-Pen Deco kínálatból ) szócskával ellátott modelleket sorolnám ebbe a kategóriába. Ezek ára már húzósabb, de pontosságuk és funkcióik azonban szemmel láthatón minQségibb alkotások elkészítéséhez segítik hozzá használójukat.

A harmadik kategória már elég combos összeget rángat ki a vásárló zsebébQl, de egész más élményt ad hozzá az alkotáshoz. A Wacom Cintiq modellek nem is egyszerq rajztáblák, hanem interaktív monitorok. Ez leginkább azokat az eszközöket jelöli, amelyek képernyQjén láthatjuk azt, amit rárajzolunk. Az érzés sokkal hasonlatosabb egy hagyományos, papírra történQ alkotáshoz, a digitális technikák fantasztikus lehetQségeinek hozzátoldásával. Nincs az a furcsa zavaró érzés a használata kezdetén, hogy nem a kezünket nézzük rajzolás közben. Ez a sokaknak szokatlan és kényelmetlen dolog egy ilyen monitor esetén nem létezik. Aki teheti, mindenképpen próbáljon ki egy ilyen eszközt. Nem hinném, hogy ezek használata elQtt kötelezQ lenne megtanulni a hagyományos rajzpadok profi kezelését.

Teszt Táblamonitor XP-Pen Artist 15.6 Pro (wacom cintiq alternatíva)

alt

kétségtelenül a Wacom termékei a legjobbak a piacon. Az magas ár miatt viszont kevesen engedhetnek meg maguknak egy Cintiq modellt. A leleményes emberiség azonban mindenre talál olcsóbb alternatívát, így tökéletes választás lehet egy XP-Pen Artist 15.6 Pro is, amely szintén ezt a képernyQre rajzolást teszi lehetQvé.

a Artist15.6 Pro professzionális rajzolási élményt és teljesítményt biztosít. Használhatjuk elsQdleges és másodlagos monitorként egyaránt !

A Artist15.6 Pro egy nagy teljesítményq, ugyanakkor egy könnyq és vékony tábla-monitor. Egy interaktív eszköz, mely egy 15,6 hüvelykes HD felületet biztosít a kreatív ötletek megvalósításához. Az 1920x1080-as felbontású HD kijelzQ 16,7 millió színt képes megjeleníteni, Ez 178 fokos betekintési szöggel büszkélkedhet, maximális fényereje pedig 250 cd/m². A gyártó 88% NTSC (120% sRGB) fedést igér, ami igen impozáns.

A Artist15.6 Pro rendelkezik nyolc személyre szabható Buttonnal . egy érintQgyqrqvel együtt, amit egytQl egyig testre is lehet szabni.

A XPPen-féle P05R Pen 8192 szintq nyomásérzékenységgel bír és dQlésérzékeny , és úgy alakították ki, hogy a használata lehetQ legkényelmesebb és legtermészetesebb legyen.

A Artist15.6 Pro telepítése egyszerqbb, mint valaha, az új 3 az 1-ben kábel segítségével gond nélkül csatlakoztathatjuk bármilyen Mac-hez vagy PC-hez.

A Artist 15.6 Pro jó választás lesz azok számára, akik szeretnék például a rajzaikat digitális formában megQrizni, esetleg olyan célokat dédelgetnek, hogy animációkat hoznak össze a XP-Pen táblagépének felületére vetett grafikákból, vagy szerkeszteni szeretnének meglévQ képet.

A XP-Pen Artist 15.6 Pro kicsomagolása

alt

Széles, lapos doboz, masszív kartonból. A kicsomagolás után egy üdvözlQkártyán akad meg a szem, ez kedves gesztus, csak kissé kitakarja a táblát, ami igazán pazarul néz ki a teljes felületét beborító, karcálló selyembevonattal. A dobozból aztán elQkerül még a standard 3-az-1 kábel a csatlakozáshoz, a digitalizáló toll, a hozzá tartozó spéci töltQ, és a penna tartója, aminek a testében 8 darab cserehegyet és egy kiszedQt is elrejtettek.

alt

alt

Technikai Specifikációja:

KijelzQ típusa: a-SI Active Matrix TFT LCD (H-IPS)
Aktív felület a toll részére (W x D): 479 mm x 271 mm
Monitor fizikai méretei (W x D x H): 650 mm x 400 mm 55 mm
KépernyQ átmérQ:15,6 hüvelyk
Színek száma:16,7 millió
Felbontás: Full HD (1,920 x 1,080 Pixel)
FényerQ: 250 cd/m²
Kontrasztarány: 1000:1
Képarány: 16:9
Felbontása: 5080 LPI (vonal per inch)
Toll dQlésérzékenysége: ± 60°
Nyomásérzékenység: 8192
Válaszadási idQ: 24 ms
A toll maximális érzékelési magassága a monitor felett: 10 mm
gyorsgombok száma: 8 gombok és 1 többfunkciós kerék 
DönthetQség: 20°, állvánnyal
Kompatibilitás: Windows és Mac
Artist 15.6 Pro hivatalos oldala: https://www.xp-pen.com/product/65.html

Teljesen laminált kijelzQ

alt

A XP-Pen Artist 15.6 Pro full HD felbontású 15.6 collos LCD kijelzQvel rendelkezik. A készülék üvegfelülete pont a kellQ ellenállást tanúsítja a tollal szemben, így olyan érzetet ad, mintha valódi tollal dolgoznánk valódi papíron.

A 120%-os sRGB színtér lefedettséggel a monitor igazán széleskörq színválasztékot és grafikát biztosít. A gyárilag kalibrált monitor elképesztQen valósághq színeket ad vissza.

A 16:9-es munkafelülettel az Artist 15.6 Pro lehetQvé teszi az egész munkafelület optimális kihasználását kétmonitoros környezetben és a széles képernyQjq LCD-monitorok használatánál. Ezzel kiküszöbölhetQk a képi torzulások.

Hogy közvetlenül a monitoron tud rajzolni. Ezért a Artist 15.6 Pro használatát nem kell úgy megszokni, mint egy hagyományos Wacom Intuos / XP-Pen Deco tábláét. A használatba vétel teljesen természetes élmény.

Engem egy dolog riaszt vissza az új airnèl,a teljesen laminàlt kijelzQ.A javulás jelentQs része abból fakad, hogy a Artist 15.6 Pro teljesen laminált kijelzQvel rendelkezik . A korábbi verziókban a képernyQ három külön részbQl állt, ezzel csökkentve a rétegek közötti hézagokat, amelyek segítik a belsQ tükrözQdés csökkenését.

Az Artist 15.6 monitorhoz képest számomra meglepQen jól kezelte a parallaxist, mely az érintQfelület és monitor közti távolságból adódik hasonló eszközökön. Tehát akármerre is vándorolt a toll a monitoron, kalibrálás után végig megvolt az az érzet, hogy a kurzor a toll hegyénél van.

Nyomásérzékeny és dQlésérzékeny P05R tollát

alt

Nyomásérzékenység : A toll is kellQen pontos, a 8192 szintq nyomásérzékenységnek szinte nincs párja a piacon. A 8192 fokozatú nyomásérzékenység toll-, ecset- és radírvonások.

Radírozás : Nem kell ezután több mozdulattal visszalépegetnie a programban, ha valamit véletlenül elhibáz. Csak fordítsa meg a tollat, és egyszerqen radírozza ki a tévedését!

Vezeték és elem nélkül : Valamennyi beviteli eszköz vezeték és elem nélkül mqködik. A Artist 15.6 Pro tábla-monitor tökéletesen ellátja Qket a szükséges energiával.

A dQlésérzékenység pedig azt jelenti, hogy ha a ceruzát a tipikus szögtQl eltérQen tartod a táblán, akkor alapból az ecset formája változik. De ez is beállítható szinte bármire a komolyabb programokban. (átlátszóság, forgás, még méret is) .

És ha már a tollról esett szó. Ami nagyon tetszik, az a tolltartó. Egy klassz kis csúszásmentes talppal ellátott tolltartó eszközt mellékelt a XP-Pen az Artist 15.6 Pro rajztáblához. Praktikus, kézre álló megoldás. Maga a toll 2db gombbal az oldalán alkalmas kiváltani az egér jobb klikk és dupla katt funkcióját – ez igencsak megkönnyíti az életet a rajztáblával.

Driverek helyes telepítése

Amit hiányolok, hogy nincsen magyar nyelvq használati útmutató a készülékhez. A telepítés nem nagy ügy , Leírom lépésrQl-lépésre, hogyan Artist 15.6 Pro szakszerqen mqködésre bírni.

1. letöltöd a XP-Pen oldaláról a drivert.

2. feltelepíted a drivert mielött csatlakoztatod a táblát. Fontos a sorrend mert a winfos bekavar.

3. Újraindítod a gépet és mikor felállt a rendszer akkor csatlakoztatod a táblát. Ha jól csináltad az egér/bill/toll alatt kell hogy felismerje a tábla tipusával az eszközt.

4. Bemész a XP-Pen tablet/prop.ba és beállítod amiket szeretnél (gyorsgomb/nyomásérzékenység), majd lemented egy külsQ fájlba.

A rajztáblát a számítógéphez csatlakoztatva rögtön mqködQképes. Az elsQ, amin kapásból meglepQdök: olyan finom és érzékeny, mint az álom.

Állítható többfunkciós kerék és gombok

alt

Az 8 gombok az Artist 15.6 Pro interaktív monitor aktív felületének oldalán helyezkednek el. Ezekhez a gombokhoz szabadon hozzárendelheti kedvenc macróját vagy bármilyen billentyqkombinációt. A billentyqzetet pedig felejtse el!

Pl. scrollozás, zoomolás, vagy a képszerkesztQ programokban oly hasznos elforgatás, rajzolásnál az ecset mérete, stb… Külön érdekesség, hogy a tábla beállításai egy gombnyomással a monitoron is ellenQrizhetQk és végrehajthatók.

A többfunkciós kerék segítségével pedig akár nagyítani, kicsinyíteni, forgatni tudja munkáját, vagy beállíthatja a virtuális tollhegy méretét a szoftverében az ujjai segítségével. Segítségével az ujjával közvetlenül adhat ki parancsokat a táblának. Nagyítsa fel vagy kicsinyítse le a képeket az Adobe Photoshop-ban egy ujjmozdulattal!

De természetesen - bármi másra is ráprogramozhatja, hiszen ezt is szoftverenként beállíthatja.

A XP-Pen Artist 15.6 Pro használat közben

alt

Januárban újítottam be egy sima Artist 15.6 Pro , nagyon elégedett vagyok vele. FullHD, nincs touch , A P05R pen óriási elQrelépés . Hiába nekem fontos, hogy megbízható, pontos és strapabíró legyen . Sokat fejlQdtek a kínai táblák és igen elfogult vagyok a XP-Pen felé .

A toll nyomásérzékenységét tág határok között lehet állítani, a selymes bevonaton pedig jól mozog a hegy, kényelmes vele a munka. Az érzékelési szenzor már 1 centire a tábla felszínétQl bekapcsolja a tollat, ami szuper, de kissé kevés, mert ha kicsit is távolabb gesztikulálsz, használat közben egyszer csak azt veszed észre, hogy nem megy odébb a kurzor.

A nyomás érzékeny rajztábla jól kihasználható a professzionális rajzoló és képszerkesztQ programokban, mint pl. az Adobe Illustrator vagy Adobe Photoshop.

alt

Konklúzió

A XP-Pen 2005 óta készíti a digitalizáló táblákat , ennek megfelelQen a választék is minden igényt kielégít. A paletta legracionálisabb tagja pedig a Új Artist 15.6 Pro . Amit imádtam, az a legyQzhetetlen ár és az érte kapott tengernyi funkció, az akadásmentes mqködés és a penge design.

Összességében véve az Artist 15.6 Pro egy valóban professzionális rajztábla, aminek sok funkcióját és szeretnivaló tulajdonságát talán egy ilyen rövidke teszt alkalmával fel sem lehet fedezni. De úgy érzem, ez egy olyan precíz és kiválóan mqködQ eszköz, amit meg tudnék szokni és a mindennapi munka részévé tenni.

Azóta grafikus, és animációs munkákra használom. Mivel egyébként is gyorsan dolgozom, ezért nagy meglepetésként ért, hogy ez az eszköz megduplázta a munkám sebessségét.

A XP-Pen Artist 15.6 Pro egy fantasztikus eszköz digitális vázlatok, illusztrációk készítéséhez valamint mqszaki rajzoláshoz. melyek a kreativitást természetesebbé és hatékonyabbá teszik.

Természetes és intuitív, felgyorsítja a munkavégzést, valamint lehetQvé teszi a közvetlen együttmqködést. Tökéletes megoldás illusztrációhoz, grafikus tervezéshez, fotó retusáláshoz és webdesign tervezéshez.

illusztrátorok, fotósok , mqvészeknek és grafikusok legjobb barátja, de megállja a helyét szinte mindenki keze ügyében, és az ára a legnagyobb fegyvere, mert ennyi jóságért 126.000 Ft ajándék.

vásárlás hivatalos online áruházban : https://www.storexppen.com/buy/artist-15_6pro.html

 

 
Provided by Multiblog.net - easy blogging platform
P0wered by L1fe7ype - De51gn by Ba1earWe6